Training in de herfst en winter.

Het seizoen is over. Geen wedstrijden om naartoe te werken. Het wordt vroeg donker. Het wordt een stuk kouder en natter. Hoe kan ik toch lekker fit blijven in de herfst en winter? In dit blog geef ik een paar suggesties.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on google

Binnen of buiten trainen?

De herfst en winter jagen sommige mensen naar binnen. Anderen blijven het liefst buiten genieten van de veranderende  natuur. Dat is voor iedereen anders. Zelf pak ik het liefst een combinatie van de twee. Waarbij ik door de week prima vind om binnen te trainen, maar in het weekend ook graag frisse lucht opzoek.

Een belangrijke reden om door de week binnen te trainen, is dat het vroeg donker is. Voor velen betekent dit dat het donker is als je thuiskomt van je werk. Sommigen vinden dat prima, er zijn genoeg producten op de markt om te zorgen dat je goed zichtbaar zijn. Anderen trainen dan liever binnen. En ook daarvoor zijn genoeg leuke en goede opties, met de komst van platforms zoals bijvoorbeeld ZwiftRouvyBkool (hieronder daarover iets meer).

Ook het weer kan een rol spelen bij de keuze voor binnen of buiten trainen. De weersomstandigheden zijn in de herfst en winter vaak een stuk minder constant dan in de zomer. Dat kan invloed hebben op de kwaliteit van je training. Een training op een loopband of indoor fietstrainer is veel beter te controleren. Natuurlijk zijn er ook mensen – zoals ik – die liever binnen trainen dan in de regen.  

Suggesties voor buiten trainen

Wanneer het seizoen is afgelopen en de training zich niet meer specifiek op bepaald evenement richt, is het makkelijker om wat meer variatie aan te brengen in je training. De kern van de training is immers de basisconditie te onderhouden. Dat hoeft niet specifiek te worden gericht op bijvoorbeeld snelheid, zoals je misschien wel zou doen in de weken voorafgaand aan evenement.

En je conditie onderhouden kan op allerlei manieren. En voor sommige buitensporten lenen de herfst en winter zich prima.

Mountainbiken

Een typische sport die fietsers ook graag oppakken in het najaar en de winter. De fiets met dikke banden. Nederland kent tal van mountainbikeroutes in bosrijke omgevingen. Hiervoor geldt hetzelfde als met trailrunnen. Gewoon lekker plezier hebben en ondertussen werk je ook nog aan je conditie!

Trailrunning

Een andere mogelijkheid om op een wat lagere intensiteit te trainen en toch lekker van buiten te genieten is trailrunning. Trek je hardloop- of trailschoenen aan en ga lekker paadjes verkennen in de natuur in de buurt. Het hoeft niet hard, tijd is niet belangrijk, gewoon genieten en ondertussen werk je bijna ongemerkt niet alleen aan je conditie, maar ook aan je core-stability.

Strandfietsen

Wellicht niet overal even bekend, strandfietsen. Vooral fijn bij laag tij, zodat je lekker kunt fietsen over de rand vlak naast de zee. Het makkelijkste met gladde en wat zachtere banden. Strandfietsen groeit snel in populariteit met ook iconische wedstrijden zoals Hoek van Holland - Den Helder. Kijk wel voor je weggaat, waar je gaat fietsen. Fietsen op het strand is niet in elke gemeente toegestaan.

Suggesties om binnen te trainen

Binnen lijken de trainingsopties misschien wat beperkter. Of wellicht misschien zelfs wat saaier. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Hieronder zal ik een paar voorbeelden geven. En dit lijstje is uitputtend: er zijn veel meer mogelijkheden. 

 

Zwemmen

Uiteraard kan zwemmen in het zwembad niet ontbreken bij de binnentraining. De winter kan bij uitstek het moment zijn om goed aan de techniek te werken. Bij onze triathlonvereniging staat de zwemtrainingen dan ook vooral in het teken van techniek.

Indoorfietsen (Zwift, Rouvy etc.)

Tegenwoordig bestaan er tal van fietstrainers, waarmee je met je eigen fiets kan fietsen in een virtuele wereld kan fietsen. Alleen, maar ook samen met anderen, verken je op je eigen fiets de digitale werelden van diverse platforms. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een fiets en trainer (een zogenaamde smart-trainer of een gewone fietstrainer met snelheidssensor of wattagemeter). De bekendste platforms zijn wellicht Zwift, Rouvy en Bkool. Deze platforms bieden daarbij ook mogelijkheden voor specifieke trainingen en zelfs wedstrijdjes.

Loopband

Elke sportschool heeft er wel één, een loopband. Een prima manier om te trainen. Maar vaak wel saai om de hele tijd hetzelfde uitzicht te hebben. Lange trainingen op de band, zijn Dat niet altijd even makkelijk vol te houden. Lopen op de band kan echter wel leuk zijn. Met de komst van diverse fitnessprogramma's, zoals bijvoorbeeld iFit en het hiervoor genoemde Zwift, kun je op de loopband diverse werelden verkennen. Voor het gebruik van Zwift bijvoorbeeld ben je ook helemaal niet afhankelijk van het type loopband in jouw sportschool. Met een klein voetpodje dat je tussen veters plaatst en een telefoon of iPad om het mee te verbinden, kun je op elke loopband de virtuele werelden van Zwift verkennen.

Krachttraining

Ten slotte is de winter natuurlijk een goede periode om ook eens wat meer tijd in het krachthonk te besteden. Voor veel triatleten is het immers goed om aan de core te werken en deze te versterken. Dat heeft een goede impact op alle drie de onderdelen. Zowel het zwemmen, fietsen als het lopen hebben immers baat bij een goede core-stability.

Hierboven heb je een aantal suggesties gekregen voor training in de herfst en de winter. Er zijn er nog veel meer. Geef ze gerust in een reactie onder dit artikel. 

Op dit blog zal ik dit winterseizoen nog diverse artikelen publiceren over trainingen in de winter, zoals bijvoorbeeld over de Zwift Run Academy.

Voor nu, bedankt voor het lezen en…

Let's Tr(a)i(n)!

Recente blogs

Trailrun in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Heerlijk lopen buiten door de prachtige Nederlandse natuur en dan het liefst offroad. Dat is wat ik graag doe in de winter. Over deze trailruns zal ik af en toe een blog schrijven en wie weet, weet jij de weg naar deze mooie gebieden ook te vinden.

Beginnen met Zwift

Je vrienden zitten op Zwift. Of je hebt er op een andere manier van gehoord en wilt ook met dit fenomeen beginnen. Maar wat kan ik met Zwift en hoe werkt het? In dit blog geef ik je handleiding met enkele handige instructievideo’s om te beginnen met Zwift. Van het verbinden van sensoren tot het kiezen van de route tot het deelnemen aan een groepsrit.